BakterBlog

BakterBlog

Felkészültünk a télre!Süsü és rezsó terítéken!

2017. december 14. - VikoBahn

Üdvözöllek!

Az idei év nagyon jó szezonnak számított a modellezés terén,hiszen közel 35 új modellel gyarapodott a gyűjteményem.Nem is volt tervben,hogy idén még jön új dolog,de az élet máshogy írta meg,így most végre van egy olyan kocsim ami után már évek óta áhítoztam,méghozzá a Villamos fűtőkocsi,becenevén "Rezsó" 1:87 méretarányú mása.A modellt Kovács Csaba készítette,aki egyébként már néhány mozdonnyal megáldott az elmúlt évek alatt.

p1180905.JPG

Villamos fűtőkocsit modellben Szabiroli készített még évekkel ezelőtt,aztán a dolog abbamaradt,volt még néhány kis szériás gyártó,aki aranyáron készítette el a rezsót,jelenleg is lehet kapni,a Digitools gyártja nagyon szép kivitelben.Sajnos az árak nekem megfizethetetlenek voltak,így le is mondtam erről a kocsiról,mígnem Csabi rám írt,hogy készül néhány darab nála,érdekel-e.Persze igennel válaszoltam ,hiszen nagyon jó áron készít szép modelleket,és nem kell hónapokat sem várni rá.

p1180915.JPG

A VFK nem jött egyedül,egy HLS azaz Hőlég sugaras hóolvasztó (Süsü) is jött vele bónuszként.Ilyen modellt már építettem régebben,Csabi viszont jóval szebben csinálja meg.

De mire valók a valóságban ezek a járművek?

A VFK azért készült,mert régebben gőzzel fűtötték a személykocsikat,ennek megfelelően gőzkazán volt egyes mozdonyokon.Ahogy a technika fejlődött,áttértek a villamos fűtésre.A villamos fűtésre nem minden mozdonytípus volt alkalmas,így szükségessé vált egy olyan vasúti jármű beszerzése,amely rendelkezik villamos fűtőgenerátorral.A rezsóban egy dízelmotor kapott helyet,ez gondoskodik a fűtéshez szükséges villamos energia termeléséről.

Süsü:

A Hőlég sugaras hóolvasztókat télen,a hóval berakódott vágányszakaszok,váltók melegítésére használták,tulajdonképpen lángszóróként olvasztotta fel a havat,ezért is lett Süsü a beceneve.

A modellek habosított PVC-ből készültek.Forgóvázaik Fuggerth gyártmányúak,a Süsü-n némi átalakítással.A rezsóra vizes matricák is kerültek.

p1180917.JPG

p1180902.JPG

p1180920.JPG

A modellek ár-érték arányban szerintem nagyon jók,nem cserélném el őket egy drágább gépre sem,hozzák a Csaba által készített modellek hangulatát!

p1180930.JPG

Az MD mögött nagyon jól mutat a VFK,noha ilyen összeállítás nem hinném,hogy valaha is előfordult volna

p1180913.JPG

p1180919.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://vikobahn.blog.hu/api/trackback/id/tr7113498605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása